Orkest

Philharmonie Nijmegen bestaat uit 50 amateurmusici met een passie voor muziek. Het orkest – voorheen Noviomagum Wind Orchestra (NMWO) speelt graag een uitdagend en afwisselend repertoire dat voornamelijk bestaat uit orkestmuziek, transcripties van klassieke werken en originele symfonische harmoniecomposities en af en toe een uitstapje naar lichte muziek of musical.

Ieder kwartaal wisselt het repertoire waardoor de muziek interessant is voor muzikant en publiek. Het seizoen wordt afgesloten met een of meer concerten. We bedenken een originele en verrassende programmering, waarin muziekwerken van Mozart, Beethoven, Brahms of Saint-Saëns worden afgewisseld met moderne componisten als Andriessen, Bulla, Sparke of Grainger. 
Sinds de oprichting van het orkest in 2006 als NMWO, heeft de muziekvereniging bijzondere projecten met solisten, koren en jonge talenten ten gehore gebracht. Inmiddels zo’n 250 muziekwerken verder wil Philharmonie Nijmegen met andere muziekliefhebbers genieten van muziek.

Het orkest speelt graag op de diverse locaties in Nijmegen, van Concertgebouw De Vereeniging, tot Openluchttheater de Goffert, Hortus Botanicus of een van de verschillende kerken. Met enige regelmaat speelt Philharmonie Nijmegen ook buiten de stads- of landsgrenzen. De verbinding met de oudste stad van Nederland en de liefde voor muziek zijn in 2018 muzikaal vastgelegd in de compositie-opdracht ‘Noviomagus’ door componist Andreas van Zoelen. Kortom een veelzijdige muziekvereniging in het Rijk van Nijmegen.

Het orkest is mede opgericht door dirigent Lex Bergink. Hij weet musici te inspireren en het orkest tot een muzikaal geheel te bewegen. Dit is ook opgevallen bij publiek en regionale pers. Enkele opmerkingen uit recensies: “Opvallend zijn de ronde tuttiklank en de flexibele uitstraling”, “spetterend uitbundig en toch verfijnd”, “aan lef ontbreekt het dit ambitieuze orkest niet”, “…een virtuoze uitdaging, en daar voelen de muzikanten zich heel happy bij”, “swingt en broeit”, zeker de moeite van het kijken en beluisteren waard” en “Lex Bergink dirigeert op een natuurlijke en toch dwingende wijze die de muzikanten op scherp zet”.

Het NMWO is een rechtspersoon ingeschreven in het handelsregister van de KvK Centraal Gelderland onder nummer 09159193. De Vereniging werd bij notariële akte opgericht op 14 maart 2006.

Winkelwagen
Scroll naar boven