Agenda

Datum Activiteit Locatie Entrée Tijd
5 November 2023Concert met Philharmonie GelreMuziekcentrum | OBK Bennekom€ 7,5015.00 uur
19 November 2023Najaarsconcert | Lied van Liefde en LeedTheaterkerk | Bemmel€ 20,0015.00 uur
17 Maart 2024Voorjaarsconcert | Pianoconcert RachmaninovDe Linderberg | Nijmegen€ 15,0015.00 uur
3 Mei 2024Hidas Requiem i.s.m. het Nederlands ConcertkoorBoskapel | NijmegenN.t.b.20.00 uur
4 Mei 2024Hidas Requiem i.s.m. het Nederlands ConcertkoorAmsterdamN.t.b.21.00 uur

Lied van Liefde en Leed
Muziek voor hoofd en hart

Schoonheidsontroering: wonderlijk eigenlijk hoe muziek – niets meer dan trillende lucht – bij de luisteraar gevoelens kan opwekken zoals vreugde of verdriet, én kan helpen verwerken. De liedkunst voegt daaraan nog een intellectuele dimensie toe, de taal. In het najaarsprogramma van Philharmonie Nijmegen, samen met sopraan Leonor Biu en het kinderkoor van Koorschool Midden-Gelderland, hoort u prachtige muziek en liederen, op basis van gedichten van o.a. Shakespeare en Rückert, over liefde en strijd, geboorte en dood, rouw en hoop. Woorden en muziek die het hoofd én het hart raken.

Programma

Het symfonisch gedicht Poème montagnard, van Jan van der Roost, is een eerbetoon aan Cathérine de Challant (ca. 1410-1467) uit Noord-Italië. Zij weerstond haar adellijke familie en het gewoonterecht, door haar vaders erfenis op te eisen als eerstgeboren dochter. De muziek verklankt de bergen, Cathérines strijd, maar ook middeleeuwse dansen.

Jan van der Roost schreef het werk I Shall Love But Thee voor sopraan en orkest, bij het huwelijk van zijn jongste zoon. De teksten zijn van William Shakespeare – uit het liefdessonnet 18 voor het ingetogen eerste deel van het stuk, en uit ‘Hamlet’ voor het feestelijke tweede deel.

De Symphonie No. 4 (Sinfonie der Lieder) van Johan de Meij voor sopraan, kinderkoor en orkest, bestaat uit zes liederen. Net als Mahler (in diens Kindertotenlieder) heeft De Meij gedichten van Friedrich Rückert getoonzet, inclusief diverse muzikale Mahler-citaten. De eerste drie liederen gaan over het verlies van een kind, de volgende drie over strijd, wedergeboorte, nieuw leven … en hoop. 

Het volledige programma is terug te vinden op onze repertoirepagina.

Zie voor meer culturele activiteiten in Nijmegen: www.ugenda.nl of www.nijmegenmuziekstad.nl

Winkelwagen
Scroll naar boven